Το SSL είναι τo ακρωνύμιο των λέξεων Secure Socket Layers (σε ελεύθερη μετάφραση, Ασφαλές Επίπεδο Υποδοχών) και το πρωτόκολλο αυτό δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ του ιστότοπου και του φυλλομετρητή (browser) του χρήστη. Το SSL πιστοποιητικό εξασφαλίζει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, αποτρέποντας κακόβουλους χρήστες από την υποκλοπή τους.

   Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για το πρόθεμα https:// στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιούν προτού υποβάλουν προσωπικά στοιχεία (όπως το ονομετεπώνυμό τους, τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας και τη διεύθυνσή τους) σε έναν ιστότοπο.

   Εξασφαλίζοντας ότι είσαι νόμιμος και ότι τα δεδομένα των πελατών σου είναι ασφαλή, αυξάνεις τις εγγραφές και τις παραγγελίες στο site σου. Ένα πιστοποιητικό SSL είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις αυτό.

   Όταν κάποιος ιστότοπος χρησιμοποιεί SSL το καταλαβαίνουμε από ένα μικρό πράσινο εικονίδιο με λουκέτο, και το πρόθεμα https που εμφανίζεται μπροστά από την διεύθυνση URL.

   Η αλλαγή URL του ιστότοπου από http σε https είναι πολύ απλή, προτείνεται να γίνει από web developer για να μην εξαφανιστεί ξαφνικά το site σου από τις μηχανές αναζήτησης καθώς απαιτούνται απαραίτητες τεχνικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει να αγοράσεις και να ενεργοποιήσεις ένα πιστοποιητικό SSL από την εταιρεία web hosting όπου φιλοξενείται ο ιστότοπος, εάν δεν είναι αρχικά εγκατεστημένο.

   Υπάρχουν 3 είδη πιστοποιητικών SSL όπου μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου, όπως:

  • Domain Validation SSL Certificates (DV SSL): Αυτό τό πιστοποιητικό χρησιμοποιείται για τη κωδικοποίηση της πληροφορίας και τη ταυτοποίηση των στοιχείων του καταχωρητή και του ονόματος χώρου του ιστότοπου (domain). Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση του, έχει μικρό κόστος και καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστότοπων. Πολλές φορές αυτό το είδος πιστοποιητικού είναι ήδη εγκατεστημένο από το hosting ή από τον server και δεν έχει κάποιο έξτρα κόστος η εγκατάσταση του.
  • Organization Validation SSL Certificates (OV SSL): Αυτό τό πιστοποιητικό χρησιμοποιείται για τη κωδικοποίηση της πληροφορίας και τη ταυτοποίηση του ιστότοπου με την εταιρεία που την εκπροσωπεί. Ο χρόνος έκδοσης συνήθως διαρκεί από 1 έως 5 ημέρες και έχει κόστος.
  • Extended Validation SSL Certificates (EV SSL): Είναι το πιο πλήρες και ασφαλές πιστοποιητικό που μπορεί να παρέχει ένας ιστότοπος στους χρήστες σήμερα. Η διαδικασία αποτελείται από 7 επίπεδα και αφορά: την αποκλειστική ιδιοκτησία του domain name, την έδρα του οργανισμού, τη φυσική και νόμιμη υπόστασή του, τη λειτουργία του, την επιβεβαίωση ότι ο ίδιος ο οργανισμός αιτήθηκε την έκδοση του SSL καθώς και τη φυσική και νόμιμη ύπαρξη του νόμιμου εκπροσώπου. Ο χρόνος έκδοσης συνήθως διαρκεί από 7 έως 10 ημέρες, έχει κόστος καθώς και διατυπώσεις.

   Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η χρήση ενός πιστοποιητικού SSL, για να αποφύγετε τα ενοχλητικά μηνύματα των browsers, να έχετε καλύτερη κατάταξη του ιστότοπού σας στην κατάταξη της Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης!